GESTOPT

GESTOPT

Break The Chain is per 1 mei 2017 gestopt. Bestellingen worden niet meer aangenomen

Clickertraining beproefde methode

Een "clicker" is een plastic hulsje waarin een reepje metaal zit. Wanneer je met je duim op dit "reepje" drukt, klinkt er een metalen "click" (geluid). Bij clickertraining wordt aan je hond geleerd dat het geluid van de clicker betekent dat hij een beloning heeft verdiend.

Je maakt aan je hond duidelijk welk gedrag je hem wilt leren door precies op het moment van het gewenste gedrag te "clicken. "  Omdat je hond geleerd heeft het geluid van de clicker te associëren met een verdiende beloning, zal hij het gedrag waarvoor je clickt steeds vaker gaan herhalen. 

Wat zijn nu de voordelen van clickertraining? Wanneer je een hond een bepaald gedrag wilt leren, bijvoorbeeld dat hij moet gaan zitten als je ZIT zegt, dan zijn daarvoor in principe twee methodes mogelijk:

De traditionele methode is gebaseerd op het corrigeren van het foute gedrag.

Wanneer je volgens deze methode je hond het commando ZIT wilt leren, geef je je hond het commando ZIT. Je hond heeft (nog) geen idee wat jij bedoelt, dus hij blijft staan. Nu geef je met de lijn een ruk(je) omhoog en/of je duwt zijn achterwerk naar beneden. Je hond leert nu in eerste instantie dat wanneer je ZIT zegt, er daarna vervelende dingen gebeuren (je rukt aan zijn ketting en/of duwt op zijn achterwerk). ZIT is dus niet leuk.

In de aanleerfase snapt je hond nog helemaal niet wat de bedoeling is wanneer je ZIT zegt. Daarom begrijpt je hond ook niet waarom je hem corrigeert of op zijn achterwerk duwt (wat een hond vervelend vindt). Na enige tijd leert je hond dat hij beter uit zichzelf kan gaan zitten om zo de vervelende ervaringen te voorkomen. ZIT wordt daardoor minder vervelend (maar nog steeds niet leuk). De motivatie van de hond om te gaan zitten is een negatieve motivatie; dat wil zeggen hij gaat zitten omdat er anders vervelende dingen gebeuren.

Bovendien kun je problemen verwachten wanneer je hond buiten het bereik van jouw correcties is. Als je je hond leert om netjes naast je te lopen na het commando VOLG, door hem elke keer als hij dat níet doet een ruk aan de lijn te geven, dan mag je niet verwachten dat je hond zal leren om op jouw commando VOLG ook onaangelijnd netjes naast je te lopen! Zijn motivatie om naast je te lopen (het voorkómen van een ruk aan zijn ketting) valt immers helemaal weg zodra de lijn niet meer aan zijn ketting zit.

De clickermethode is gebaseerd op het markeren en belonen van gewenst gedrag.

Wanneer je volgens de clickertrainingsmethode je hond het commando ZIT wilt aanleren, dan gaat dat als volgt. Je hebt de clicker en een beloning in je hand (je hebt je hond de betekenis van de clicker inmiddels geleerd). De meeste honden zijn bij het zien van een beloning in je hand uit zichzelf geneigd om, al dan niet na een tijdje, voor je te gaan zitten. Doet je hond dat niet dan help je hem daarbij een handje door het lekkers boven zijn neus te houden en het dan langzaam schuin omhoog/naar achteren te bewegen. Zodra je hond zit, "click" je en geef je je hond daarna zijn beloning. Razendsnel zal je hond leren dat gaan zitten hem een beloning oplevert.

Je hond leert op deze manier dat er leuke dingen gebeuren als je hem iets wilt leren. Hij neemt actief deel aan het leerproces door zelf uit te vinden wat je van hem verwacht (door deze actieve houding leert hij sneller en onthoudt hij beter). Deze manier van leren sluit aan bij hoe een hond zichzelf gedrag aanleert, namelijk door actief dingen uit te proberen en gedrag dat succes heeft te herhalen. Deze positieve motivatie is er ook wanneer je hond niet is aangelijnd. De clicker en het belonen met lekkers worden overigens alleen gebruikt om nieuw gedrag aan te leren. Wanneer je hond de oefening eenmaal kent, wordt het gebruik van de clicker en het belonen met lekkers weer afgebouwd.

Clickertraining is een manier van trainen die geschikt is voor alle honden (en ook voor andere dieren). Wanneer je hond eenmaal heeft ontdekt dat hij er zelf voor kan zorgen dat hij wordt beloond, zal hij steeds opnieuw proberen om juist dat te doen wat de baas van hem wil. Zo leert je hond zichzelf het gedrag aan dat je van hem vraagt. En dat gedrag kan van alles zijn, van zitten en liggen tot niet trekken aan de lijn, volgen, niet opspringen, hier komen of naar zijn plaats gaan!

Met dank aan Karen Koomans en Gert Wiersma van Hondenschool en Adviescentrum "t HOS www.dogweb.nl

In 10 stappen een leuk spelletje met de clicker.

Bijvoorbeeld het zoeken van de afstandsbediening.
Mocht hij zoekgeraakt zijn je hond zal hem voor je vinden.

De afstandbediening heeft natuurlijk zijn eigen geur, b.v. batterijen, vingerafdrukken en misschien zelfs popcorn.

Stap 1   Ga ergens op een rustig plekje zitten met de hond, clicker, wat lekkers en de afstandbediening.

Stap 2   Wrijf de afstandbediening met wat lekkers in, houd het je hond voor. Click zodra hij het besnuffelt. Beloon. Herhaal dit een paar keer.

Stap 3   Houd de afstandbediening vast, wacht tot je hond hem besnuffelt of er tegenop springt. Click wanneer dat springen wat feller wordt. Beloon.

Stap 4   Verstop de afstandbediening half onder een kussen en click zodra je hond gaat snuffelen.

Stap 5   Begin met het verstoppen van de afstandsbediening uit het zicht, b.v. half onder de bank of onder een stoel.

Stap 6   Click en beloon zodra hij gaat zoeken en snuffelen.

Stap 7   Nu geef je bij iedere nieuwe zoekopdracht het commando "zoek de afstandsbediening".

Stap 8   Maak het vinden wat moeilijker. Verstop de afstandsbediening hoger of op de tafel.

Stap 9   Verstop de afstandsbediening in een andere kamer.

Stap 10 Volgende keer wanneer de afstandsbediening zoek is. Hij weet waar hij is!!!

Voordeelprogramma

Als wederverkoper geniet je een groot aantal voordelen
Koop groot in en hanteer eigen prijzen voor cursisten
Dieren- of webwinkels kopen voor scherpe prijzen
Zeer hoge kortingen op bijna alle producten
 • Kong

  Kong

  Beste Speelgoed voor Dieren

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7