GESTOPT

GESTOPT

Break The Chain is per 1 mei 2017 gestopt. Bestellingen worden niet meer aangenomen

Hond blaft veel, wat te doen als je hond veel blaft?

Niemand van ons gaat ervan uit dat een hond nooit blaft. Dat zou net zo onredelijk zijn als je van een kind verwacht dat het niet praat. Maar bij sommige honden is het geblaf meer dan verschrikkelijk. Als dat een probleem binnenshuis vormt, dan zal de 1e stap zijn om uit te vinden wat de oorzaak is. Wanneer je dan eenmaal weet waarom hij zoveel blaft, dan kan je dit probleem pas aanpakken.

Waarom blaffen honden en wanneer

Honden gebruiken de mogelijkheid om te blaffen om een boodschap over te brengen. Het blaffen kan verschillende dingen betekenen afhankelijk van de situatie. Hieronder volgen enkele redenen waarom honden blaffen.

Blaffen om Territorium afbakening / bescherming

Wanneer een persoon of een dier in zijn buurt komt, dat je hond als zijn territorium beschouwt, brengt hem ertoe om overmatig te blaffen. Wanneer de dreiging dichterbij komt blaft hij nog harder. Hij kan zelfs agressief overkomen.

Blaffen om alarm / angst

Sommige honden blaffen naar elk geluid of ding dat hun aandacht trekt of doen schrikken. Dit kan overal gebeuren niet alleen maar in hun eigen territorium.

Blaffen om verveling / eenzaamheid

Honden willen graag wat te doen hebben, ze willen werken. Honden die lange tijd alleen worden gelaten, hetzij in huis of in de tuin, raken verveeld of verdrietig en zullen blaffen omdat ze ongelukkig zijn.

Blaffen om te begroeten / spelen

Honden blaffen ook omdat ze iets willen, zoals uitgelaten worden, spelen of een traktatie willen hebben.

Dwingend blaffen

Honden die dwingend blaffen kunnen verlatingsangst hebben en blaffen overmatig als ze alleen worden gelaten. Zij ontwikkelen ook andere verschijnselen zoals ijsberen, vernielzucht, neerslachtigheid. Het lijkt erop dat het dwingende blaffen er alleen om te doen is om zijn eigen stem te horen. Kenmerkend is ook dat ze vaak herhaalde bewegingen maken, zoals in kringetjes lopen of heen en weer langs een hek.

Hieronder vindt je diverse oefeningen om het blaffen onder controle te krijgen.

Wat bij deze training heel erg belangrijk is, ga niet schreeuwen tegen je hond, want dat werkt averechts. Je hond denkt dan "Oh wat leuk" mijn baasje wil meedoen met blaffen. 

Blaffen afleren, hoe leer je dat?

Hoe leer je het blaffen af bij je hond.

Hieronder volgen een zestal aanwijzingen:

1e Begin met het verwijderen van de motivatie waarom je hond excessief zou kunnen gaan blaffen. 

Voorbeeld 1 : zit hij thuis voor een raam en blaft hij naar voorbijgangers, doe of de gordijnen dicht of breng hem naar een andere ruimte.

Voorbeeld 2 : is hij in de tuin en blaft naar voorbijgangers, breng hem dan naar binnen.

2e Negeer het blaffen.

Schenk geen aandacht aan hem tijdens zijn geblaf, niet praten en niet naar hem kijken. Dat zal best wel moeilijk zijn. Want geef je hem echter wel aandacht gedurende zijn geblaf, dan zal dat voor hem betekenen dat zijn gedrag beloond wordt. 

Wanneer hij dan uiteindelijk even stopt met geblaf, geef hem dan onmiddellijk iets heel lekkers.

In het begin zal het best wel moeilijk zijn om erop te wachten tot hij stopt met blaffen, 
het kan misschien wel een uur duren, maar hou vol niet tussentijds naar hem schreeuwen of aandacht geven.

Zodra je wel gaat schreeuwen dan kan zijn geblaf de volgende keer wel langer dan een uur duren, want hij denkt als ik nu maar lang genoeg blaf dan krijg ik wel aandacht.

 • Blijft hij nu blaffen in die aparte ruimte, draai je om en negeer hem.

 • Stopt hij even met blaffen, draai je om, prijs hem en geef hem wat lekkers.

 • Hij zal langzamerhand begrijpen dat stil zijn een beloning oplevert. Verleng de tijd beetje bij beetje voordat je hem beloont na het stoppen met blaffen.

 • Begin klein met een paar seconden. Voer de tijd langzaam op, maar wissel de tijd wel af. Deze afwisseling houdt het voor je hond leuk.

3e Minder gevoelig maken voor zaken waartegen je hond blaft. 

Bijvoorbeeld blaffen naar andere honden.

 • Laat een vriend met een hond zover weg staan dat je hond hem niet ziet of zover dat je hond niet blaft tegen die andere hond.

 • Komt vriend met hond dichterbij zodat je hond hen ziet, stop je hond dan onmiddellijk vol met lekkers.

 • Stop met geven lekkers zodra vriend met hond uit het zicht zijn.

 • Herhaal zo mogelijk nog enkele malen.

 • Denk er wel aan dat deze training niet al bij de eerste keer tot het gewenste resultaat zal leiden.

 • Het kan dagen zelfs wel weken duren voordat jouw hond alleen aandacht zal hebben voor de lekkernijen zonder naar de andere hond te        
  blaffen.

4e Leer je hond het commando "stil"

Het mag absurd klinken, maar de eerste stap van deze vaardigheid is om je hond te leren op jouw commando te blaffen.

Geef je hond het commando "blaf" wacht tot hij twee of drie keer blaft en stop dan een lekkere traktatie onder zijn neus. Als hij dan stopt met blaffen om te snuffelen prijs hem dan en geef hem het lekkers. Herhaal deze handeling totdat hij begint met blaffen zodra je het commando " blaf " geeft.


Lukt dit gedeelte om te blaffen op jouw commando, leer hem dan ook het "stil" commando.


In een rustige omgeving zonder afleiding, geef je weer het commando"blaf". Wanneer hij begint te blaffen zeg dan "stil" en houd iets lekkers onder zijn neus. Prijs hem dat hij stil is en geef hem het lekkers.


Voorbeeld iemand aan de deur.

 • Wanneer de voordeurbel gaat laat hij het jou weten dat er een indringer is door meteen wild te gaan blaffen.

 • Je hebt nu al een keer je hond het commando "stil" geleerd in een rustige omgeving, oefen dit dan nu ook eens in een drukkere omgeving  
  totdat je hond onmiddellijk kan stoppen met blaffen.

5e Je hond nu iets leren dat tegenstrijdig is aan zijn gedrag.

Nu hetzelfde voorbeeld er is iemand aan de deur.
Wanneer je hond begint te blaffen leidt hem dan af door te vragen om iets te doen dat in tegenstrijd is met blaffen.

 • Gooi iets lekkers in zijn mand of slaapplek en geef het commando " op je plaats " of "in je mand ".

 • Erop vertrouwend dat hij in zijn mand gaat om het lekkers te verdienen, doe dan de deur open terwijl hij in zijn mand zit. Staat hij toch op, doe dan de deur onmiddellijk weer dicht.

 • Herhaal deze oefening totdat hij in zijn mand blijft, terwijl de deur wordt geopend.

 • Maak de oefening wat moeilijker. Laat iemand aan de deur bellen, terwijl je hond in zijn mand ligt. Beloon hem als hij hier ook blijft.

6e Zorg dat je hond goed moe is.

Zorg ervoor dat je hond iedere dag voldoende physieke en mentale oefeningen te doen krijgt. Een hond die moe is, is een goeie hond en ook een hond die minder behoefte heeft aan blaffen tengevolge van verveling of frustratie.

Enkele lange wandelingen per dag, achter een balletje aanjagen of spelen met een interactief speeltje is een must. Het hangt natuurlijk wel af van het ras, leeftijd of gezondheid hoeveel je hond aan kan.

Maar dat weet je als zijn baasje het beste.

Hulpmiddelen om het blaffen te stoppen

De volgende hulpmiddelen kunnen een bijdragen leveren aan het stoppen met blaffen mochten al de bovenstaande oefeningen niet het gewenste resultaat geven.

Mikki Dog Training Discs de beroemde schijfjes van John Fisher auteur van Denken als een hond. Dit hulpmiddel kan ingezet worden om gedragsproblemen op te lossen. Zo ook het ongewenst blaffen. Je traint je hond op geluid en zonder dwang. De schijfjes werken simpel, snel en effectief.

Mikki Dog Training Discs kopen? Klik hier

Wil je meer informatie hebben over de Dog Training Discs en hoe ze precies werken, klik hier

Het volgende boek van Turid Rugaas Blafgedrag van honden geeft duidelijk uitleg waarom en wanneer een hond blaft. Wat betekent dat blaffen en hoe ermee om te gaan. Dit boek is onmisbaar voor menig hondenliefhebber.


Bestel: boek kopen van Turid Rugaas Blafgedrag van honden

Turid Rugaas Blaffen blaf gedrag van honden

 

Hulpmiddelen om het blaffen te stoppen

De volgende hulpmiddelen kunnen een bijdragen leveren aan het stoppen met blaffen mochten al de bovenstaande oefeningen niet het gewenste resultaat geven.

Mikki Dog Training Discs de beroemde schijfjes van John Fisher auteur van Denken als een hond. Dit hulpmiddel kan ingezet worden om gedragsproblemen op te lossen. Zo ook het ongewenst blaffen. Je traint je hond op geluid en zonder dwang. De schijfjes werken simpel, snel en effectief.

Mikki Dog Training Discs kopen? Klik hier

Wil je meer informatie hebben over de Dog Training Discs en hoe ze precies werken, klik hier

 

Voordeelprogramma

Als wederverkoper geniet je een groot aantal voordelen
Koop groot in en hanteer eigen prijzen voor cursisten
Dieren- of webwinkels kopen voor scherpe prijzen
Zeer hoge kortingen op bijna alle producten
 • Kong

  Kong

  Beste Speelgoed voor Dieren

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7