GESTOPT

GESTOPT

Break The Chain is per 1 mei 2017 gestopt. Bestellingen worden niet meer aangenomen

Gentle Leader koptuig, een halster voor honden, hoe werkt het

De Gentle Leader werkt als volgt. De koptuig of halster geeft je hond het gevoel opgepakt te worden door zijn moederteef. Zo is het voor de moederteef mogelijk om de pups te verplaatsen wanneer er gevaar dreigt, zonder dat de pups enige ophef maken. Het nekbandje van de Gentle Leader veroorzaakt hetzelfde natuurlijk kalmerende effect door de druk uit te oefenen hoog achter in de nek van je hond.

Alle honden van elke leeftijd, kalmeren instinctief wanneer de roedelleider hun snoet omvat met zijn kaken. Met dit gebaar demonstreert de leider zijn dominantie, niet op een agressieve manier, maar met een zelfverzekerd gebaar. De neusriem van de Gentle Leader omvat de snoet van je hond op dezelfde manier als de roedelleider dat bij een ondergeschikte doet. 

Waarom trekt mijn hond?

Honden hebben van nature de neiging te trekken als ze weerstand voelen. Zo blijven honden trekken aan hun halsband, ook aan een wurgketting of slipketting, zelfs als de uitgeoefende druk ongemak en pijn veroorzaakt, hun luchtpijp afsluit en zelfs wanneer de eigenaar terug trekt, sleurt en schreeuwt in een poging om hen te doen ophouden.

De Gentle Leader wurgt je hond niet en is absoluut geen muilkorf.

Hij is wetenschappelijk ontworpen om het lichaam van je hond te controleren door zijn kop en snoet te dirigeren. En, waar de hond zijn neus gaat, moet het lichaam volgen! Net als bij een halster van een paard. Je hond zal niet langer aan zijn leiband trekken omdat er geen weerstand meer is om zich te verzetten! De op de leiband uitgeoefende druk verplaatst zich naar de nekband van de Gentle Leader, terwijl de neusband de hond jouw leiderschap overbrengt. Instinctmatig kalmeert je hond als reactie op deze druk. De druk verdwijnt en door kalm naast jou te blijven lopen voorkomt hij nieuwe druk in de nek.  

Welke maat Gentle Leader voor je hond?

Om de juiste maat voor de Gentle leader te bepalen, moet je de breedte en/of omtrek van de neus van je hond meten, circa 1-2 cm onder de ogen. (zie plaatje)

small: maximale breedte van de neus: 6,2 cm (maximale omtrek 20 cm)
medium: maximale breedte van de neus: 10,6 cm (maximale omtrek 34 cm)
large: maximale breedte van de neus: 14 cm (maximale omtrek 44 cm)

Gentle Leader kopen, klik hier

 

LEER BASISTRAINING MET DE GENTLE LEADER

 Hieronder vindt je diverse basis trainingen voor je hond met behulp van een Gentle Leader.

STOPPEN MET TREKKEN AAN DE LIJN

Wanneer je hond trekt aan de leiband of steeds voorop loopt, gebruik dan de leiband om de snoet van je hond (niet zijn volledige lichaam)  naar je toe draaien. Breng de kop van de hond omhoog zodanig dat de hond naar je kijkt. Wandel door, waarbij je even de lichte spanning op de leiband behoudt, ook wanneer de hond achterop wil lopen of tracht te zitten. Wanneer je hond naast je loopt prijs en moedig hem aan door hem vriendelijk toe te spreken. Loopt hij netjes naast je, laat de leiband dan wat losser en blijf hem aanmoedigen. Om je hond naast je zijde te houden en het trekken aan de leiband te voorkomen, anticipeer op zijn actie (voorwaartse beweging) en op het moment dat hij probeert voor je te lopen breng je zijn kop rustig omhoog en laat hem naar je kijken. Doe dit telkens voordat je hond met zijn schouder je been passeert. Je hond zal uit zichzelf achter blijven of gaan zitten: Blijf niet staan maar wandel door met nog meer aanmoedigingen. Geef NOOIT een ruk aan de leiband.

Straf je hond NIET.

Ook niet door hem kwaad toe te spreken. Straffen door te rukken of schreeuwen zou je hond enkel verward of bang maken, waardoor hij niet leert wat je wilt. Herhaal enkel de bovenstaande procedure op een vriendelijke, doch zelfverzekerde manier tot je hond begrijpt wat je van hem verlangt: stoppen met trekken aan de leiband. 


ZIT oefening

Hou de leiband in je rechterhand. Breng de leiband voorwaarts schuin naar boven, zodat de hond omhoog kijkt. Wanneer de snoet van de hond omhoog komt, gaat zijn kop in de nek liggen en zal hij vanzelf gaan zitten. Zodra dit gebeurt zeg je "zit" op een bemoedigende manier en haal je de spanning van de leiband zodat de hond zijn kop vrij kan bewegen. Beloon de hond met een snoepje. Misschien staat hij onmiddellijk weer op, zeker als hij erg jong is, maar wanneer je de oefening een aantal keer herhaalt, zal hij het zitten zelf associeren met het woordje "zit", zonder dat het nog nodig is zijn kop op te richten. Wanneer je hond geleerd heeft te zitten, kan je de instructie's van de volgende paragraaf volgen om hem langer te laten zitten wanneer dit gevraagd wordt.


BLIJF, AF, HIER oefening

Hou de leiband vast in je linkerhand. Let er op dat de leiband niet strak staat, maar zorg voor een kleine lus van maximaal 5 cm. Hou een beloning, bijvoorbeeld een snoepje, klaar in je andere hand. Geef het commando "blijf" waarbij je je gespreide rechterhand naar de hond toe beweegt. Houdt het snoepje vast met je duim en de muis van je hand. Probeert je hond naar je toe te komen of het snoepje te bemachtigen, neem in dat geval de leiband op, ga naar je hond toe en herhaal krachtig ''blijf''. Wanneer hij wel ter plaatse blijft ga je na een paar seconden toch terug en beloon je hond voor zijn geduld. Breng je hand met het snoepje naar beneden, naar de bek van je hond toe en beloon je hond ermee. Bouw de oefening op tot je hond een minuut of zo kan blijven zitten. nu kun je de afstand tussen jezelf en je hond opvoeren. Hou je hand omhoog en ga achterwaarts van je hand weg. Herhaal het bevel ''blijf'' tot je op het eind van de leiband bent. komt je hond naar je toe herhaal het bevel ''blijf'' terwijl je de leiband opspant,maar laat direct weer los wanneer de hond ter plaatse blijft. Begin opnieuw van dichtbij om de afstand verder uit te bouwen dan de lengte van de leiband, stap je achteruit weg tot je niet verder kunt zonder de leiband los te laten, leg de leiband op de grond en ga verder achteruit met je gespreide hand opgeheven naar de hond toe, net als voorheen, en herhaal het woord ''blijf''. Ga steeds terug naar je hond toe en beloon voor het blijven. 

Wanneer je hond deze blijfoefening volledig onder de knie heeft, kun je hem ook naar je toe roepen met het bevel "kom" (zie verder) en hem onmiddellijk te belonen.

Leer je hond om te gaan liggen vanuit de zitpositie. Hou een speeltje of snoepje ongeveer 2 cm. voor de neus van je hond. Breng je hand langzaam recht naar beneden ervoor zorgend dat je hond je hand volgt. Eenmaal op de grond beweeg je je hand, met daarin de beloning, van je hond weg, hem aanmoedigend om te gaan liggen. Wanneer je hond dit doet zeg je "af" (het woordje "af" is beter dan lig(gen) daar dit teveel op zit(ten) lijkt). Duw niet op je hond zijn rug of achterwerk, dit wekt waardoor je een minder dominante positie inneemt en het voor je hond aantrekkelijker wordt om naar je toe te komen.

Breng je arm naar je hond toe om de beloning te tonen en geef het bevel "hier" ("kom" zeggen we vaak te pas en te onpas). Je hond komt maar al te graag om de beloning in ontvangst te nemen. Wanneer je hond aanstalten maakt om naar je toe te komen moedig je hem aan met een vriendelijke stem "goed zo", breng je arm weer dicht bij je lichaam zodat hij de beloning alleen in ontvangst kan nemen wanneer hij zeer dicht bij je is. Nu heeft je hond slechts een paar stappen nodig gehad om beloond te worden, maar nu gaan we die afstand geleidelijk aan opdrijven, waarbij je telkens de hele procedure herhaalt. Zorg ervoor dat je nier te snel te veel vergt van je hond, bouw de afstand geleidelijk op. In het andere geval kan je hond verveeld raken en zijn interesse verliezen. Mocht dit onverhoopt toch gebeuren geef dan zachtjes een rukje aan de leiband zodat de kop van de hond terug naar jou gericht is, haal de spanning van de leiband zodra je opnieuw de aandacht van je hond hebt. Herhaal weer "hier" en moedig je hond aan alsnog naar je toe te komen.

Beloon en stop met de training. Blijf niet aan de leiband trekken want zoals we al zagen zal toenemende druk in de nek van je hond ertoe leiden dat hij stopt en achteruit trekt. Wil je hond echter nog niet komen verminder dan de afstand en probeer opnieuw. Lukt het nu wel, stop dan toch met de oefening voor een gezamenlijk spelletje. Daarna kun je opnieuw gaan oefenen met toenemende afstand. Met de Gentle Leader leert je hond al snel dat hij niet anders kan dan je commando's uit te voeren. Jij moet ervoor zorgen dat je hond het ook nog graag doet door elke goede poging te belonen. Gehoorzaamt je hond op het bevel "hier", dan oefen je verder waarbij je rechtop staat. Roep je hond opnieuw naar je toe met "hier", moedig hem aan om te komen met "goed zo", maar stel de beloning uit tot je hond reageert op een bijkomstig "zit" of "af".


ALGEMEEN ADVIES

Wanneer je de Gentle Leader correct gebruikt leert je hond al snel om met plezier te reageren op jouw bevelen, ook zonder de Gentle Leader. In de beginnen werkt hij enkel voor de beloning die hij ontvangt maar wanneer de oefeningen goed geleerd zijn ga je de “snoepjesbeloning” verminderen. Je blijft echter wel belonen met een vriendelijke stem. Af en toe beloon je de hond nog eens extra met een koekje voor een snelle en goede uitvoering van het gevraagde. Hieronder volgen nog wat algemene raadgevingen bij de training. Volg deze zo goed mogelijk op tijdens het oefenen, zeker wanneer je hond traag of onwillig reageert, of van je weg wil lopen:

ALTIJD de hond aangelijnd houden aan de Gentle Leader tijdens de training en vooral tijdens het komen.

NOOIT blijven trekken aan de leiband, omdat je hond dan instinctief achteruit wil trekken, weg van jou. Je mag wel eventjes de leiband opspannen om je hond te laten voelen dat jij de controle hebt, maar haal de spanning van de leiband af en moedig je hond aan om je bevelen op te volgen.

NOOIT schreeuwen, schelden of je hond straffen. Dit is bedreigend voor je hond en het zal hem verwarren. Tevens vertroebelt straf de relatie tussen jou en je hond. Tevens leert je hond dat trainen en naar je toekomen niet plezierig is. Dit kan er toe bijdragen dat de training moeilijker en trager verloopt en dat je hond niet graag komt.

NOOIT achter je hond aan rennen, hij vindt het heerlijk om achtervolgd te worden. Zich niet te laten pakken verlengt dit spelletje. Het leidt ertoe dat jij steeds naar hem toe moet gaan.

NOOIT blijven doortrainen wanneer je hond verveeld raakt. Zeker niet met pups en jonge honden die zich niet zolang kunnen concentreren. Wanneer jij of je hond ongeïnteresseerd raakt of gestrest wordt, stop je met de training. Probeer het opnieuw wanneer je ontspannen bent. Meerdere korte oefensessies zijn beter dan een lange periode.

MAAK HET PLEZIERIG! Gentle Leader is speciaal ontworpen om de training gemakkelijk en plezierig te maken, effectief en belonend, zowel voor de hond als voor je zelf!

Alle maten en kleuren verkrijgbaar:

Gentle leader Small Zwart kopen

Gentle Leader Small Rood kopen

Gentle Leader Medium Zwart kopen

Gentle Leader Medium Rood kopen

Gentle Leader Large Zwart kopen

Gentle Leader Large Rood kopen

Wil je nog meer informatie over de Gentle Leader, inclusief een voorlichtingsfilmpje kun je vinden op www.gentleleader.co.uk (Engelstalig).

Terug naar Informatie, klik hier

 

Voordeelprogramma

Als wederverkoper geniet je een groot aantal voordelen
Koop groot in en hanteer eigen prijzen voor cursisten
Dieren- of webwinkels kopen voor scherpe prijzen
Zeer hoge kortingen op bijna alle producten
 • Kong

  Kong

  Beste Speelgoed voor Dieren

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7